Çrregullimi i deficitit të vëmendjes / hiperaktivitetit (ADHD) është një gjendje kronike që prek miliona fëmijë dhe shpesh vazhdon në moshën e rritur. ADHD përfshin një kombinim të problemeve të vazhdueshme, të tilla si vështirësia në mbajtjen e vëmendjes, hiperaktivitetin dhe sjelljen impulsive.

Fëmijët me ADHD gjithashtu mund të luftojnë me vetëvlerësim të ulët, marrëdhënie të trazuara dhe performancë të dobët në shkollë. Simptomat ndonjëherë zvogëlohen me moshën. Sidoqoftë, disa njerëz kurrë nuk i tejkalojnë plotësisht simptomat e tyre të ADHD. Por ata mund të mësojnë strategji për të kaluar gjendjen e vështirë. Trajtimi zakonisht përfshin ilaçe dhe ndërhyrje në sjellje, kurse tek të rriturit trajtimet përfshijnë këshillime psikologjike (psikoterapi) dhe trajtim për çdo gjendje të shëndetit mendor që ndodh së bashku me ADHD. Diagnostikimi dhe trajtimi i hershëm mund të bëjnë një ndryshim të madh në përfundim. Nëse jeni të shqetësuar që fëmija juaj tregon shenja të ADHD, mjeku juaj mund t’ju ​​drejtojë një specialist, siç është një psikolog, psikiatër ose neurolog pediatrie.

Parandalim: Për të ndihmuar në uljen e rrezikut të fëmijës suaj për ADHD gjatë shtatzënësisë, shmangni çdo gjë që mund të dëmtojë zhvillimin e fetusit. Për shembull, mos pini alkool, përdorni ilaçe rekreative ose pini cigare. Mbroni fëmijën tuaj nga ekspozimi ndaj ndotësve dhe toksinave, përfshirë tymin e cigares dhe ngjyrën e plumbit. Kufizo kohën e ekranit. Edhe pse është ende e paprovuar, mund të jetë e kujdesshme që fëmijët të shmangin ekspozimin e tepërt në TV dhe video lojëra në pesë vitet e para të jetës.