“E vetmja gjë e qëndrueshme e çrregullimit bipolar është paqëndrueshmëria e tij”. Kjo është dëshmia e një vajze që
vuan nga ky çrregullimi. Çrregullimet bipolare janë çrregullime të trurit që shkaktojnë ndryshime në gjendjen
shpirtërore, energjinë dhe aftësinë për të funksionuar mirë truri i njeriut. Ekzistojnë disa lloje të çrregullimeve
bipolare, të gjitha përfshijnë episodet e depresionit dhe manisë deri në një shkallë të çaktuar fatkeqësisht,
çrregullimi bipolar i shfaqur në adoleshencë shpesh kalon i pa diagnostikuar dhe i patrajtuar.
Ekspertë mendojnë se çrregullimi bipolar gjithashtu mund të diagnostikohet te fëmijët ose adoleshentët e rinj,
veçanërisht kur simptomat përfshijnë vetëm ndryshime të humorit ose sjellje shqetësuese, sesa ndryshime në
energji ose modele të gjumit. Pjesërisht për këtë arsye, diagnoza e “çrregullimit të disponimit të humorit” ka hyrë
në përdorim për të përshkruar adoleshentët të cilët kryesisht kanë nervozizëm të vazhdueshëm, luhatje të humorit
si dhe reagime anormale që kalojnë në një gjendje të pakontrollueshme.

Gjatë fazës së depresionit të çrregullimit bipolar ju mund të:
Ndjeheni të trishtuar, të shqetësuar ose bosh
Keni pak ose aspak energji
Ndjeheni sikur nuk mund të shijoni asgjë
Flini shumë pak ose shumë
Keni një kohë të vështirë të dilni nga shtratia
Hani shumë pak ose shumë
Keni probleme të përqendroni ose të mbani mend gjërat
Keni një kohë të vështirë për të marrë vendime
Mendoni për vetëvrasjen ose vdekjen

Psikoterapia
Psikoterapia, është një pjesë e rëndësishme e trajtimit për çrregullimin bipolar. Gjatë terapisë, mund të diskutoni
për ndjenjat, mendimet dhe sjelljet që ju shkaktojnë probleme. Terapinë nëpërmjet bisedës mund t’ju ndihmojë të
kuptoni dhe shpresoni të zotëroni çdo problem që dëmton aftësinë tuaj për të funksionuar mirë në jetën dhe
karrierën tuaj. Marrja e ilaçeve të duhura ndihmon të mbani një vetë-imazh pozitiv.

Llojet e psikoterapisë të përdorura për të trajtuar çrregullimin bipolar përfshijnë:

 1. Terapia e sjelljes: Kjo terapi përbëhet nga një grup teknikash që bazohen në parimet e të mësuarit (nxënit), të
  cilat përdoren për të ndryshuar sjelljen keqpërshtatëse.
 2. Terapia konjitive: Kjo terapi supozon se proceset e gabuara mendore krijojnë sjellje dhe emocione problematike.
  Terapia Konjitive, trajton problemet e sjelljes dhe të proceseve mendore, duke u fokusuar te proceset mendore dhe
  besimet e gabuara.
 3. Terapia Konjitive – Bihejvioriste (Njohjes dhe e sjelljes), është kombinimi i terapisë njohëse me terapinë e sjelljes.
 4. Grupet mbështetëse ndihmojnë gjithashtu njerëzit me çrregullim bipolar. Ju merrni inkurajim, mësoni aftësi
  përballuese dhe shkëmbeni shqetësime. Mund të ndjeheni më pak të izoluar si rezultat. Anëtarët e familjes dhe
  miqtë mund të përfitojnë gjithashtu nga një grup mbështetës. Ata mund të fitojnë një kuptim më të mirë të
  sëmundjes, të ndajnë shqetësimet e tyre dhe të mësojnë se si t’i mbështesin më mirë të dashurit me çrregullim
  bipolar.

Edukimi është një pjesë tjetër integrale e trajtimit për ju dhe familjen tuaj. Njerëzit me çrregullim bipolar (dhe
familjet e tyre), shpesh përfitojnë nga të mësuarit në lidhje me çrregullimin – simptomat e tij, shenjat e hershme të
një episodi dhe llojet e trajtimit.
Probleme të veçanta në çrregullimin bipolar
Për shumë njerëz me çrregullim bipolar, ekziston rreziku për të pasur probleme të tjera psikiatrike. Në mënyrë
tipike, këto janë abuzime me alkoolin dhe drogën, një çrregullim ankthi, një çrregullim në të ngrënë ose një
çrregullim i personalitetit.
Rreth 60% e të gjithë personave me çrregullim bipolar kanë probleme me ilaçin ose alkoolin. Abuzimi i drogës mund
të imitojë simptomat e depresionit ose manisë, duke e bërë të rëndësishme trajtimin e problemeve të abuzimit të
substancave në mënyrë që të bëhet një diagnozë e saktë e çrregullimeve bipolare ose çrregullimeve të tjera të
humorit.